התועלת מסריקת צפיפות העצם למניעת שברים אצל נשים מעל גיל 65 ונשים לאחר גיל המעבר (מתחת לגיל 65) בסיכון מוגבר, היא בינונית. כך עולה מההמלצות החדשות שפרסם כוח המשימה האמריקאי לשירותי מניעה (USPSTF) בנושא, שהתפרסמו לאחרונה בכתב העת JAMA.
עוד בעניין דומה
ההמלצה לביצוע הסריקה בשתי קבוצות אלו עומדת על פי ההמלצות על רמה B. הסריקה המומלצת כוללת מדידת צפיפות עצם באמצעות DXA מרכזי, עם או בלי הערכת סיכון לשברים.
עבור נשים לאחר גיל המעבר ומתחת לגיל 65, הכוח ממליץ על גישה דו שלבית: ראשית, קביעת נוכחות גורמי סיכון לאוסטאופורוזיס ושברים, ולאחר מכן שימוש בכלי הערכת סיכון קליני להערכת הסיכון המשלבת בדיקת ה-DXA עם כלים שונים כמו FRAX,יOST, או ORAI לקבלת החלטה האם לבצע סריקה.
OST (Osteoporosis Self-assessment Tool) הוא כלי פשוט להערכת סיכון לאוסטאופורוזיס המבוסס רק על גיל ומשקל הגוף. המחקרים מראים שלמרות פשטותו, יש לו יכולת סבירה לזהות אנשים בסיכון לאוסטאופורוזיס.
כלי נוסף שמומלץ לשלב בהערכת הסיכון הוא FRAXי(Fracture Risk Assessment Tool) - כלי להערכת הסיכון לשברים אוסטאופורוטיים המחשב את הסיכון על בסיס גורמים דמוגרפיים וקליניים, עם או בלי מדידת צפיפות עצם ומביא בחשבון גורמים כמו גיל, מין, משקל, גובה, שברים קודמים, היסטוריה משפחתית של שברי ירך, עישון, צריכת אלכוהול ומחלות הקשורות לאוסטאופורוזיס.
לגבי גברים, כוח המשימה האמריקאי לשירותי מניעה קובע כי הראיות הקיימות אינן מספיקות כדי להעריך אם התועלת של בדיקת צפיפות העצם למניעת אוסטאופורוזיס עולה על הנזק האפשרי, מה שהוביל לקביעת המלצה Insufficient - לא מספיק. הסיבה לכך היא כי אין די מחקרים שבדקו את התועלת והנזק של סריקה לאיתור אוסטאופורוזיס או סיכון לשברים בגברים, וקיימות רק עדויות מעטות ומוגבלות על יעילות ובטיחות הטיפול התרופתי באוסטאופורוזיס בגברים.
אוסטאופורוזיס מקושרת למצוקה פסיכולוגית, שברים עתידיים, אובדן עצמאות, ירידה ביכולת לבצע פעולות יומיומיות ומוות. לפי הנתונים, רק 40% עד 60% מהאנשים שחוו שבר ירך מצליחים לחזור לרמת הניידות והתפקוד שהיתה להם טרם השבר.
השכיחות המתוקננת לגיל של אוסטאופורוזיס היא 12.6% בקרב תושבי ארה"ב בקהילה מעל גיל 50. השכיחות גבוהה יותר בקרב אנשים מעל גיל 65 - 27.1% בנשים ו-5.7% בגברים.
שלושה ניסויים אקראיים מבוקרים הראו כי סריקה הפחיתה משמעותית שברי ירך ושברים אוסטאופורוטיים עיקריים. הסיכון היחסי להשפעת הסריקה על שברי ירך היה 0.83 והסיכון היחסי לשברים אוסטאופורוטיים עיקריים היה 0.94.